keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Jumalan voideltuja tekoja


Mitä rakkaus oikein on? Miltä rakkaus näyttää?

1 Kor. 13 löytyy Raamatusta armolahjoja käsittelevien lukujen keskeltä – juurikin siitä syystä, että se, mitä Jumala meissä tutkii ja tahtoo, on meidän sydämemme! "[L]aupeutta minä tahdon enkä uhria ja Jumalan tuntemista enemmän kuin polttouhreja--" (Hoos. 6:6) Jumala katsoo sydämen asennetta, jolla valjastamme hänen lahjansa käyttöön. Niin, eivät lahjat itsessään tee häneen vaikutusta, vaan se, miten voitelemme ne ja käytämme niitä. Ei Jumala sano: "Oho, enpä olisi itse moista tiennyt!", sillä hänen oma Henkensä on niiden tiedonsanojen lähde, jotka saamme ja lausumme ääneen. Hän mielistyy murtuneeseen sydämeen ja nöyrään henkeen. Jeesus oli täynnä armoa JA totuutta. Pelkät faktat eivät ole yhtä kuin koko totuus. Huomionarvoista on, että saatanakin osasi (ja osaa) vetää Raamatusta hyviä faktoja tarvittaessa -- mutta ilman armoa, mikä jättää tuomion alle. Rakkaus tekee kaiken täydelliseksi (Kol 3.14).

Korinttilaiskirje antaa ymmärtää; vaikka kauttamme virtaisi suuri voima, emme voittaisi sillä mitään ilman rakkautta. Jokainen lahja, kuten esimerkkini voiman lahja, voidaan voidella joko rakkaudella tai maailman hengellä. Millaisessa voitelussa haluamme kulkea? Lopussa jokainen tekomme koetellaan tulessa ja jokainen itsekäs ym. teko palaa kuin heinä. Mutta jos jonkun tekemä rakennus kestää, hän saa palkan (1 Kor. 3:12-15)! Olet saattanut elämässäsi nähdä voiman väärinkäyttöä, mikä murehduttaa Pyhää Henkeä. Maailman hengen tarjoama voitelu (myös omassa voimassa kulkeminen) on valheellista ja petollista. Hämmentävintä onkin kuulla valheita tiukalla faktalla kuorrutettuna, mikä johtaa armottomuuteen ilman tulevaisuutta ja toivoa. Sellainen ´leivos´ saattaa aluksi jopa maistua hyvältä, mutta vatsassa se karvastelee kuin tauti, sillä henki ei kykene sulattamaan sitä, vaan pyrkii hylkimään valhetta kaikin voimin.

Totuus, tosi rakkaus, tulevaisuus ja toivo: ylösnousemusvoima löytyy ristiltä, Jeesuksesta ja hänen täydellisestä sovitustyöstään. Jokainen, joka häntä etsii, ei joudu pettymään. Jokainen, joka häneen toivonsa laittaa, ei joudu pettymään. Jokainen, joka hänen Hengessään vaeltaa, ei joudu häpeään.

Hanging on a tree; Love's definition was looking at me.

Vaikka puheeni siis olisi vaikuuttavaa ja esittäisin sen taivaallisessa hurmiossa, ilman rakkautta ei sitä voisi verrata muuta kuin siihen, että joku hakkaisi ruosteista porttia.

Vaikka puhuisin Jumalan sanaa voimalla, paljastaisin jokaisen salaisuuden ja saisin kaiken näyttämään kristallin kirkkaalta, ilman rakkautta en olisi mitään. Vaikka minulla olisi uskoa sanoa vuorelle: "Hyppää!", ja se hyppäisi, ja vaikka antaisin kaiken omistamani köyhille ja polttaisin itseni tulessa, ilman rakkautta se olisi yhtä tyhjän kanssa. Niin. Ilman rakkautta ei ole väliä mitä sanon, uskon tai teen.

Rakkaus ei koskaan luovuta.
Rakkaus välittää enemmän muista kuin itsestään.

Rakkaus ei kadehdi.
Rakkaus ei ylpeile.
Rakkaus ei esitä.
Rakkaus ei puske omaa tahtooaan läpi ja vaadi "Minä ensin!"
Rakkaus ei räjähtele raivosta.
Rakkaus ei pidä kirjaa toisten synneistä.

Rakkaus ei nosta itseään muiden yläpuolelle,
vaan löytää ilonsa totuudesta.

Rakkaus kestää kaiken!
Se luottaa Jumalaan,
Etsii aina kauneutta,
Ei koskaan katso menneeseen,
Vaan luovuttamatta kulkee kohti maalia.

Väkevätkin puheet päättyvät joskus: kielilläpuhuminen lakkaa, profetoiminen hiljenee ja ymmärtäminen löytää rajansa, mutta rakkaus ei koskaan katoa. Kaikki, mitä me koskaan kerromme Jumalastaa jää vajaaksi, mutta kun Täydellinen tulee, vajavaisuutemme täytetään.
Kun olin lapsi äitini rinnalla, jokeltelin kuin lapsi, mutta kun kasvoin aikuiseksi, jätin nuo lasten tavat. Niin emme mekään vielä näe asioita täysin kirkkaasti, vaan ikään kuin siristelemme silmiämme sumun läpi, mutta ei kestä kauaa kunnes ilma kirkastuu ja aurinko saa loistaa valoaan! Silloin me näemme sen kaiken: näemme Jumalan kasvoista kasvoihin, ja tunnemme hänet niinkuin hän tuntee meidät.

Mutta toistaiseksi, ennen täydellisyyttä, meillä on kolme asiaa, jotka vievät meitä kohti tätä täyteyttä: vakaa luottamus Jumalaan, horjumaton toivo ja tuhlaileva rakkaus – ja paras näistä kolmesta on rakkaus!

(1 Korinttilaiskirje 13 The Message -käännöksestä vapaasti suomennettuna.)


What does love look like? is the question Ive been pondering
What does love look like? 
What does love look like? is the question Ive been asking of You 
Once believed that love was romance, just a chance 
I even thought that love was for the lucky and the beautiful 
I once believed that love was a momentary bliss, but love is more than this.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...