maanantai 5. maaliskuuta 2012

Arvokkaita arvoja


John Piper muotoili mielestäni hyvin: ”Do you receive Jesus as your Treasure?” TREASURE. Aarteenasi. "Do you treasure him more than anything?"

Onko Jeesus arvokkainta, mitä minulla on?

Surullisena katselen ympärilleni ja huomaan valtavan määrän kompromisseja. Missä meidän uskomme näkyy arjessa? Se näkyy valinnoissa. Arvot konkretisoituvat teoissa. Kun teen väärin, en ole pitänyt Jeesusta tärkeänä.


All men will hate you because of me, but he who stands firm to the end will be saved. - Mark 13:13

Mun ihana ystäväni sanoi kerran upeasti:
Ei me voida valita meidän Jeesusta. Ei me voida valita meidän uskoa ja osia hänestä. Ei me voida sanoa: >>Hei, tän jutun mä ymmärrän! Tän mä voin ottaa, uskoa ja hyväksyä!<<

Niinpä, eihän se mene niin. Välillä tekee kipeää valita oikein, mutta lopulta näemme hyvän hedelmän. Joskus sattuukin kääntää katse pois siitä, mikä kimaltaa ja sokaisee siihen, mikä on varmaa ja kestävää. Jos tiedän elämäni kantavan Hengen hedelmää, tiedän vaeltavani Jeesuksen kanssa! Jos päiväni täyttyvät peloista ja ahdistuksesta, on pakko olla jotain vialla:

DELICIOUS.


Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. Gal.5:22




Let's fight against this!
Kerran olin haastavassa tilanteessa kun koin, että minun pitäisi mennä pyytämään anteeksi eräältä henkilöltä. Se jännitti tietysti ja rukoilin ennen kun lähdin matkaan. Olin suunnitellut mielessäni, että hiukan siloittaisin totuutta ja koettaisin saada itseni parempaan valoon. Niinpä siinä kuitenkin kävi, että rukouksessa ainoat mieleeni tulleet sanat olivat: ”Älä valehtele.” Suutahdin Jumalalle, että kehtaakin noin sanoa, mutta se oli oikea nöyrtymisen paikka. Jouduin myöntämään virheeni ja ylpeyteni ja pyytämään hänen anteeksiantoaan. Vasta sitten olin valmis tekemään sen, mitä minun kuuluikin tehdä.

Totuutta on joskus vaikea vastaanottaa ja kuitenkin kaipaamme ja janoamme jotain aitoa, kestävää ja todellista. Varmaan juuri sen tähden Jumala lähetti Pyhän Henkensä valaisemaan sydämemme ja antamaan meille ymmärryksen ja uskon. Maailma ei voi sietää Jumalan pyhyyttä. 

Jeesus puhui ilmestyskirjassa: ”Minä kirjoitan sinuun Jumalani nimen ja oman nimeni.” Sanan kristitty voisi kääntää ”Kristuksen nimen kantaja”. Jos me siis kannamme hänen pyhää nimeään, kuinka voisimme enää elää kunnioittamatta sitä? 

Valitessasi yhden tien hylkäät muut. Jos ajattelet kulkevasi kaikki tiet, et kulje lopulta ainuttakaan. Paulo Coehlo

Mutta Jumalan asettama perustus pysyy lujana, ja siinä on merkkinä nämä sanat:
"Herra tuntee omansa" ja
"Luopukoon vääryydestä jokainen, joka lausuu Herran nimen." - 1 Tim 2:19

All the works done.
Huh. Tässä on vaatimuksia. Vanhassa testamentissa kuulemani mukaan on yli 600 lakia. Jumalalla oli kuitenkin suunnitelma, ilouutinen: Jeesus täytti lain! Jeesus kuoli ristillä, jotta vapautuisin tuomiosta ja voisin elää ikuisesti hänen kanssaan. Hän maksoi syntini uhraamalla itsensä. Ja hän tahtoo lahjoittaa minulle vanhurshautensa. Hänen voimassaan voimme kääntyä ja kulkea muutoksen tiellä.



Nyt Jumala on kuitenkin laista riippumatta tuonut ilmi vanhurskautensa, josta laki ja profeetat todistavat. Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat.
Kaikki ovat samassa asemassa, sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi. Hänet Jumala on asettanut sovitusuhriksi, hänen verensä tuo sovituksen uskossa vastaanotettavaksi.
Näin Jumala on osoittanut vanhurskautensa. Pitkämielisyydessään hän jätti menneen ajan synnit rankaisematta, mutta nyt meidän aikanamme hän osoittaa vanhurskautensa: hän on itse vanhurskas ja tekee vanhurskaaksi sen, joka uskoo Jeesukseen.

Onko siis syytä kerskailuun? Siltä on pohja pudonnut pois.
Mikä laki on saanut tämän aikaan? Sekö, joka vaatii tekoja? Ei, vaan uskon laki. Katsomme siis, että ihminen tulee vanhurskaaksi, kun hän uskoo, ilman lain vaatimia tekoja.
Vai onko Jumala pelkästään juutalaisten Jumala? Eikö hän ole myös muiden kansojen Jumala? On toki, kun kerran Jumala on yksi ja ainoa.
Hän tekee ympärileikatut vanhurskaiksi, jos he uskovat, ja ympärileikkaamattomat, kun he uskovat. Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo. - Room 3:21-31





Me uskovaiset olemme kuulleet tämän niin monesti. Tuntuu, että joskus ilmestyksestä tulee arkitietoa: mautonta ja niin tavanomaista. Tahtoisinkin siksi maistella ristin totuutta. Tuntea sen kielelläni. Asettaessaan ehtoollista Jeesus vertasi leipää ruumiiseensa ja viiniä vereensä. Mmmmm. Tahdon jälleen maaistaa Jumalan hyvyyttä ja ottaa sen vastaan! Pureskelella, niellä ja täyttää itseni ilosanoman totuudella: muuttua sen voimasta. Mut laittoi hymyilemään seuraava raamatunkohta. Tää kuvastaa niin hyvin meidän ihmisten jääräpäisyyttä. Et ikinä Jeesus!! Eiku..

Pietari sanoi hänelle: "Sinä et ikinä saa pestä minun jalkojani!"
Jeesus vastasi: "Jos minä en pese sinua, ei sinulla ole sijaa minun luonani."
Silloin Simon Pietari sanoi: "Herra, älä pese vain jalkojani, pese myös kädet ja pää." - Joh 10
Cleanse me Jesus.

Juuri tuota armoa tahdon saada elämääni yhä enemmän ja enemmän! Paljon armoa, paljon vapautta. Ah, huomaatteko kuinka lempeä ja kärsivällinen Jeesus on?

Haluan uudestaan ja uudestaan kiinnittää katseeni Jeesukseen ja kääntää katseeni pois maailman esimerkistä.


Kuule, Israelin kansa,
mitä Herra sinulle puhuu!
Näin sanoo Herra:

-- Älkää omaksuko vieraiden kansojen tapoja,
älkää peläten tuijottako taivaan merkkejä,
niin kuin nuo pakanat tekevät.
Heidän uskomuksensa ovat typeriä kuvitelmia.
He kaatavat metsästä puun,
ja puuseppä muodostelee sen taltallaan,
hän koristelee sen hopealla ja kullalla
ja kiinnittää sen paikoilleen vasaralla ja
nauloilla,
ettei se kaadu.

Tällaisia ovat heidän jumalansa.
Ne ovat kuin linnunpelättimet kurkkumaalla, eivät ne osaa puhuaNe eivät pysty liikkumaan itse, niitä täytyy kantaa paikasta toiseen. Älkää pelätkö niitä, eivät ne tee teille pahaa, mutta ei niistä apuakaan ole. Jer 10:1-5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...